Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 – Μήνυμα Δημάρχου Δ. Τυρνάβου

Δείτε το μήνυμα του Αστ. Τσικριτσή

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται σαν σήμερα την 22η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και της ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Μπορεί φέτος να προβάλλεται το σύνθημα «νερό για την Ειρήνη», αξίζει όμως να αναλογιστεί κανείς ότι ο διαρκής πόλεμος που διεξάγεται ανάμεσα στις πολυεθνικές, και διάφορα κράτη για την καταλήστευση του νερού, έχει οδηγήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε υγιεινό πόσιμο νερό και πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς βασικές εγκαταστάσεις πλύσης χεριών!

Και στην περιοχή μας τη Θεσσαλία, είναι γνωστό το υδατικό έλλειμμα της περιοχής, δηλαδή ότι οι ποσότητες νερού που αντλούνται ξεπερνούν τη δυνατότητα της φύσης να τις αντικαταστήσει. Το πρόβλημα αυτό αφορά τη διατροφική ασφάλεια με εγχώρια προϊόντα και την κτηνοτροφία όλης της Ελλάδας, αφορά το μέλλον των υδροφόρων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα λαχανικά, τα φρούτα, αφορά το εισόδημα των αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών.

Η προωθούμενη συγκρότηση «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», δεν έρχεται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα προς όφελος του λαού. Αντίθετα με προτεραιότητα τον περιορισμό της ζήτησης και με μανδύα την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, που απειλείται απ’ την «κλιματική αλλαγή», μεθοδεύεται η αυξημένη τιμολόγηση του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και τη λαϊκή κατανάλωση.

Ταυτόχρονα, τα σχέδια για συγχωνεύσεις των υφιστάμενων ΔΕΥΑ θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες και έργα, καθώς και σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.Σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνουν τις ΔΕΥΑ, αφού δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ΔΕΥΑ, λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.

Η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου θα βρίσκεται σταθερά μπροστά στους αγώνες για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς “χαράτσια” στην αγροτική παραγωγή, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, με όποιον τρόπο και από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχεται.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και για να διεκδικήσουμε:

▪ Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.

▪ Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

▪ Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις ΔΕΥΑ η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.

▪ Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.

▪ Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.

▪ Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.

▪ Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.

▪ Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

▪ Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος