Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 – Μήνυμα Εργαζομένων ΔΕΥΑ Τυρνάβου

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992. Γιορτάζεται σαν σήμερα την 22η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και της ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης. Φέτος δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το σύνθημα «Νερό για την Ειρήνη» γιατί:

-Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να πυροδοτήσει μια σύγκρουση.

-Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο, ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση σε αυτό, τότε οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν μεταξύ των κοινοτήτων άλλα ακόμα και των χωρών.

-Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα (ποτάμια, λίμνες, θάλασσες). Παρόλα αυτά, μόνο 24 χώρες έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες συνεργασίας για τη διαχείριση αυτών των υδάτων.

-Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι πληθυσμοί αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός και μεταξύ των χωρών, να ενωθούμε γύρω από την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου πόρου μας, του νερού.

– Η δημόσια υγεία και ευημερία, τα συστήματα τροφίμων και ενέργειας, η οικονομική παραγωγικότητα και η περιβαλλοντική ακεραιότητα βασίζονται σε έναν εύρυθμο και δίκαια διαχειριζόμενο κύκλο νερού.

 

Διαδίδεται συνεπώς η τεράστια σημασία του νερού για την ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας και υπογραμμίζεται η ανάγκη της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαχείρισης αυτού του σημαντικού φυσικού πόρου.

 

Ειδικά την περίοδο αυτή στην Θεσσαλία μετά την εκδήλωση των ακραίων πλημμυρών με τις καταστροφικές τους συνέπειες επείγει η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς το νερό για τον κάμπο της Θεσσαλίας είναι η πηγή της ανάπτυξής και της ευημερίας του.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τη σημασία της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων. Η φύση από μόνη της διατηρεί τον κύκλο του νερού αρραγή, αλλά η συνεισφορά μας είναι αναγκαία για την αειφορία των υδάτινων πόρων.

 

Στη χώρα μας, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που παρέχουν ασφαλές και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες χρησιμοποιούν κυρίως τα υπόγεια νερά για την υδροδότηση των καταναλωτών τους (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).

Η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις προωθούμενες συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α., μας φέρνει ενώπιον μίας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του θεσμού των Δ.Ε.Υ.Α.

 

Απαιτείται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών υποστηρίζοντας τις αξίες που μας ενώνουν. Η διασφάλιση της αυτονομίας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των Δ.Ε.Υ.Α. αποτελεί κοινό μας στόχο και οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξή τους. Με την ενεργό συμμετοχή σας σε αυτή τη διαδικασία, θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε την αξιόπιστη πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό για όλους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.